Среда, 30 Январь 2013 05:37

EXCLUSIV! Din culisele contrabandei cu ţigări, sau cine totuşi a betonat “captura” lui Bandiţchi din 5 ianuarie?

Автор 
Оцените материал
(1 Голосовать)

Cine a scris „povestea de succes” cu ţigările de contrabandă ascunse în plăci de beton armat, „capturate” de Vama moldovenească în dimineaţa zilei de 5 ianuarie? De ce maşina implicată în contrabandă s-a plimbat nestingherit câteva zile pe teritoriul Moldovei? Asta fără ca niciunui vameş, poliţist de frontieră sau altui angajat MAI să-i pară straniu că ungurii au hotărât să cumpere beton armat tocmai din Ucraina şi să-l plimbe prin toată Europa! De ce „captura” din 5 ianuarie a venit exact după captura Vămii române de la Albiţa din 14 decembrie, de ţigări de contrabandă în valoare de un milion de euro?

De ce Vama moldovenească la 5 ianuarie s-a grăbit să vină cu un comunicat în care dădea toată vina pe autorităţile ucrainiene şi informa publicul că în TIR se aflau 200 mii pachete de ţigări de origine ucrainiană, când (ATENŢIE!) numărarea ţigărilor abia începuse? Şi de ce după Crăciun Vama a fost nevoită să concretizeze că au fost capturate de fapt doar… 110 mii pachete? Nu e cam mare aproximaţia? 

Dau din umeri la aceste întrebări şi procurorii, şi CNA-ul, şi MAI-ul! Nu pot răspunde la ele nici vameşii de la postul vamal Mirnâi-Tabaki, care au primit ordin din anturajul lui Bandiţchi să-l reruteze de la frontieră pe o traiectorie stranie, spre Leuşeni. Nici vameşii din echipele mobile şi subdiviziunile anti-fraudă, cărora nu le-a părut stranie tranzacţia conform căreia o maşină care trebuia să tranziteze ţara de la Mirnâi spre Leuşeni, se plimba ziua în amiaza mare prin… Căuşeni! Cu toţii cică au observat TIR-ul straniu abia când a ajuns la Leuşeni şi… când a sunat… generalul.

O să Vă răspund eu la aceste întrebări! Asta chiar dacă în ultimele zile am primit numeroase rugăminţi şi sugestii, sub diverse forme, mai mult sau mai puţin amabile, ca să las aceste întrebări să fie retorice şi mai departe…

Nu este un mare secret că în contrabanda cu ţigări sunt implicate câteva grupări criminale, unele din ele fiind mai mari, altele mai mărunte. Rechinii o să-i lăsăm pentru o altă dată. Azi o să ne concentrăm exclusiv pe cei care stau în spatele cazului din 5 ianuarie.

Aşadar, după asasinarea lui Igor Ţurcan în iunie 2011 producerea ţigărilor de la fabrica semi-clandestină de la Criuleni s-a mutat mai la sud, în Căuşeni şi Ştefan Vodă. Aici au fost aduse de la fabrica din Criuleni câteva linii de producere a ţigărilor. La Căuşeni a fost creată compania „IMPERIAL TABAC” SRL, iar la Ştefan Vodă – „ECOTAP TORENT” SRL. De compania de la Ştefan Vodă se ocupă un cetăţean lituanian, pe nume Breikitis Uldis, care a ajuns în Republica Moldova fugind de urmărirea penală iniţiată pe numele său pentru contrabandă în ţara sa de origine. Compania din Căuşeni aparţine unui controversat om de afaceri, Petru Gogu, care ar fi avut anterior afaceri legate de ţigări şi în alte state, lăsând urme foarte urâte pe acolo. Este un tip care la revenire în ţară a băgat în sperieţi tot raionul Căuşeni. Are doi parteneri, pe nume sau porecle „Vitea” şi „Edik”. De acest trio au ajuns să se teamă nu doar oamenii simpli, dar şi poliţiştii din Căuşeni.

Este foarte curios că la fabrica de ţigări a lui Gogu lucrează exclusiv rude apropiate ale proprietarului şi cetăţeni chinezi, care nu vorbesc româna sau rusa şi cărora nu le este permisă ieşirea în oraş. Ce au de ascuns producătorii de ţigări? Foarte multe! Paralel cu producerea şi distribuirea licenţiată a ţigărilor, „IMPERIAL TABAC” este implicat şi în contrafacerea unor branduri notorii de ţigări şi traficarea acestora prin contrabandă, atât prin Odessa şi Iliycevsk, cât şi prin frontiera moldo-română. Guy-ii nu ascund că au influenţă atât la MAI, cât şi la Fisc şi Vamă, unde au protectori la nivel de top. Au şi demonstrat-o de mai multe ori. Am încercat să aflu de câte ori au efectuat controale la „IMPERIAL TABAC” Inspectoratul Fiscal sau auditul de la Vamă, care iată că sunt atât de exigenţi când e vorba de investitori străini cu investiţii pe alte domenii. Am aflat. 0 (zero) controale de la Fisc şi 0 (zero) controale de la Vamă!

Dacă o să priviţi imaginea din stânga, făcută în timpul controlului fizic al ţigărilor capturate la 5 ianuarie, o să Vă convingeţi că de fapt în TIR-ul capturat nu erau ţigări ucrainiene, cum a anunţat Vama moldovenească. Peste 50% din ţigările capturate aveau pe ambalaj inscripţii de-o şchioapă „IMPERIAL TABAC”, trădând provenienţa acestora. Cealaltă parte a ţigărilor au fost şi ele produse la fabrica lui Gogu, doar că nelicenţiat, având timbre de acciză de Ucraina şi Federaţia Rusă FALSE! Deloc întâmplător. O să vedeţi mai jos de ce.

Toată livrarea a fost gândită de Gogu şi derulată împreună cu Bandiţchi. Victor Pîrţac (cel care s-a pomenit în noiembrie cu o grenadă sub maşină) a fost implicat în cel mai direct mod în coordonarea operaţiunii. Bandiţchi era la curent şi chiar a dat asigurări că totul va funcţiona perfect, cum a fost şi de numeroase ori anterior. S-a coordonat că în TIR se vor afla 200 mii pachete de ţigări, iată de ce Vama s-a grăbit să comunice cantitatea ţigărilor „capturate”. Mai mult ca atât, Bandiţchi ar fi insistat ca operaţiunea să fie desfăşurată cât mai repede, nu mai târziu de 10 ianuarie. Această grabă a lui Bandiţchi l-a pus pe Gogu în dificultate, astfel încât el n-a putut încărca în TIR mai mult de 110 mii pachete, chiar dacă şi-a golit toate depozitele.

TIR-ul a intrat în Moldova pe la Mirnâi-Tabaki chiar având în secţia mărfară o simplă placă de beton armat. Acum înţelegeţi de ce TIR-ul a fost rerutat de vameşi pentru ieşire anume pe la Leuşeni? Pentru că trebuia să treacă pe la Căuşeni! La Căuşeni plăcile de beton au fost înlocuite. În locul plăcii din Ucraina a fost plasată cea de la „IMPERIAL TABAC”, cu umplutură! Frumos, a? Ziceţi că nu! ;)

Toată schema a funcţionat perfect şi mai departe, TIR-ul ajungând nestingherit la Leuşeni. Problemele au apărut… doar după acel sunet de care pomeneam la începutul articolului. Şi aici răspunsul e simplu. Bandiţchi a tras ţeapă într-un mod cinic partenerilor săi contrabandişti, după ce anterior acceptase să protejeze tranzacţia. Cel puţin această informaţie vine din cercul apropiat lui Gogu. Contrabandiştii spun că Bandiţchi chiar ar fi condiţionat culoarul la Vamă. A pus condiţie ca ţigările să aibă timbre ucrainiene de acciză. Iată şi răspunsul la cealaltă întrebare, de ce Vama a sărit deodată cu acuzaţii la adresa autorităţilor ucrainiene. Din nou simplu: asta s-a regizat din start, de la faza de elaborare a operaţiunii.

Iată şi toată vrăjeala! Pe cât de simplu, pe atât de scârbos! „Captura” de pe 5 ianuarie n-a fost decât o manevră de imagine, cinic regizată şi realizată de Filat şi Bandiţchi, care în luna decembrie au primit câteva lovituri zdravene prin capturile de proporţii ale Vămii române. După ce la 22 decembrie MAI-ul a aruncat petarda cu acel banc despre „deconspirarea grupării criminale internaţionale de contrabandă”, această „captură” a fost gândită şi ea ca să spele obrazul şifonat şi murdărit al Vămii moldoveneşti, care a ajuns o simplă păpuşă în mâinile păpuşarilor contrabandişti. Prostimea trebuie să înghită şi această găluşcă, tot aşa cum le-a înghiţit şi pe altele până acum!

Iar Gogu şi alţii vor mai produce ţigări, să fie ei sănătoşi! Dar mai ales să fie sănătoşi şi în funcţie „Valetul” de la Vamă, împreună cu Stadler şi banda sa.


Прочитано 14913 раз Последнее изменение Среда, 30 Январь 2013 05:41
Автор публикации: Олег Влос

Магистр Права.

Сайт: vloslex.blogspot.com

Добавить комментарий


Защитный код
Обновить